Seleccionar página

La pràctica de mindfulness ens ajuda a calmar la ment, a ser més eficients en la resolució de conflictes i ens ajuda a disminuir els nivells d’estrès i ansietat.

L’estructura de la pràctica de minfulness es basa en la pràctica formal, aquella que realitzem sentats i dedicant el nostre temps exclusivament en això: practicar. Consisteix en focalitzar la nostra atenció en un anclatge al present mitjançant la nostra respiració, el nostre cos, els nostres sentits… mentre observem i deixem passar qualsevol fenòmen mental que ens pugui distreure (pensaments, emocions…).

Però l’objectiu del mindfulness va molt més enllà que mantenir l’atenció plena quan ens sentem a meditar: que siguem capaços de generalitzar durant tot el temps i en el nostre dia a dia. Els estudis mostren que el mindfulness produeix canvis estructurals en el cervell i ajuda a modificar la nostra conducta, però es fonamental la pràctica formal diària. 

A part de la meditació formal, existeix la meditació informal: És aquella que es fa sense adoptar la postura específica de meditació ni dedicant-nos exclusivament a la pràctica. Consisteix en prendre consciència del que fem en el moment a moment. L’atenció es dirigeix a les activitats que fem en el nostre dia a dia: rentar-se les dents, dutxar-se, conduir, menjar… Per exemple, quan fem una mossegada, estem atents al sabor, l’olor, la textura, la temperatura, el seu color, la seva forma… evitant que la nostra ment divagui i estigui totalment centrada en el present.

És necessari tenir certa experiència en la pràctica formal per poder mantenir l’atenció plena en la vida diària. Però pot ser difícil trobar aquest moment per algunes persones: la manca de temps, les obligacions, el ritme frenètic del dia a dia… ens posa difícil dedicar aquest temps a la pràctica formal.

Aqui et deixo tres exercicis senzill per incorporar la pràctica informal en el teu dia a dia per ajudar-te a recuperar la teva atenció, anclar-te al present i calmar la ment:

  1. Programa una alarma amb un to suau i agradable per que t’avisi en diferents moments del dia. Cada vegada que soni, dirigeix l’atenció a allò que estàs fent en aquest moment. Sent el teu cos, la teva respiració i pren consciència de cada un dels teus sentits en relació a allò que estiguis fent. Amb el pas del temps observaràs com la teva atenció es manté més fàcilment en allò que fas.
  2. Tria una activitat que facis varies vegades al dia: rentar les dents, cuinar, conduir… Intenta mantenir la teva atenció cada cop que la duguis a terme, i progressivament extén l’atenció a altres activitats noves, sense abandonar les que ja estaves fent. D’aquesta manera l’activitat diària de meditació cada cop serà més àmplia.
  3. Busca una activitat quotidiana que realitzis de manera automàtica, per exemple, caminar. Caminar és un acte automàtic que no requereix gaires recursos i que fem sense pensar, aixi donem permís perque la nostra ment divagui. Porta l’atenció en el moment present observant les teves passes, el contacte dels peus amb la superfície del terra, les sensacions que sents, la teva postura, el teu moviment… desconnecta el pilot automàtic i observa atentament els teus actes.

Espero que et serveixi i et sigui fàcil incloure’ls en el teu dia a dia!

Gemma.